X

4. Blog nad zlato, alebo Ako na sociálne siete s vašim blogom.

Sociálne siete v súčasnosti sú fenoménom. Ovládajú pozornosť veľkej časti populácie. Trávime na nich obrovské množstvo času. Ale kľúčové pre Váš biznis je to, že ľudia sú na sociálnych sieťach  pravidelne. Preto keď publikujete zaujímavý a pútavý obsah na svojom blogu, sú sociálne siete tým najlepším kanálom, ako ich šíriť či už prirodzenou formou, alebo aj platenou.

Ako začať?

Preto, ako prvé pred nesystematickým komunikovaním na sociálnych sieťach si treba spraviť stratégiu komunikácie. A to znamená výber správnych sociálnych sietí, spôsob zdielania príspevkov z blogu,  čas publikovania, prípadne nástroje na uľahčenie správy viacerých sietí.

Základné pravidlo je príspevky vytvárať na vašom webe ako blog, a až tie propagovať a zdielať na sociálnych sieťach. Dosiahnete totiž to, že zo sociálnych sietí ľudí posielate na svoj web alebo eshop, kde ich môžete obchodne osloviť so svojimi službami, prípadne tovarom.    

Ktoré sú tie pravé sociálne siete?

Univerzálna odpoveď nie je. Správne sociálne linky závisia hlavne od Vašej cieľovej skupiny, na ktorú smerujete svoj obsah. Keď ste zameraný na skupinu ľudí napr. 40+, tak napríklad Facebook nebude mať tie najlepšie výsledky. Tak isto pokiaľ cielite na 15 až 25 ročnú cieľovú skupinu, tak na LinkedIn ich zasiahnete veľmi okrajovo.

Sila sociálnych sietí na Slovensku ma podobný percentuálny pomer, ako v Českej republike, odkiaľ sme čerpali následný graf.

Najdominantnejšia sociálna sieť na Slovensku a aj v Čechách je samozrejme Facebook. Za posledné obdobie ale Facebook významne zmenil kritériá zobrazovania firemných príspevkov a aby ste mali aspoň minimálny dosah, musíte si za ich zobrazovanie platiť. Publikum sa naštastie dá pri návrhu reklamnej kampane dobre selektovať, aby ste zasahovali pre vás relevantnú skupinu a informácie z Vášho blogu ich zaujímali.

Určite nezabudnite na Google+, lebo tam viete preklopiť príspevky z Facebooku a nespôsobíte duplicitu. Aj keď Google+ nemá v našich končinách veľký dosah, je dôležitý najmä z hľadiska SEO pre vyhľadávače.

Pokiaľ v blogu používate graficky a obsahovo zaujímavé infografiky, fotografie alebo videá, tak je pre vás dobrá cesta zdielať ich na Pintereste, Youtube alebo Instagrame.

Twitter a LinkedIn funguje rozdielne a je tam aj iná cielová skupina. Jednoducho povedané je tam  vhodné zdieľať hlavne odborné príspevky pre odborníkov.

Rady na záver.

A samozrejme analyzujte dosahy na sociálnych sieťach a testujte. Napríklad ktoý typ príspevku z blogu mal najväčší dosah, ktorý mal najvačsiu preklikovosť, najviac bol komentovaný. To Vám môže pomôcť pri propagácií ďalších príspevkov. Testujte si ktorý čas je pre vás najvhodnejší na publikovanie na sociálnych sieťach. Pokiaľ sa všetci držia základných pravidieľ publikovania, vy si otestujte kedy to funguje vám a budete úspešnejší.

This post was last modified on 13/11/2016 9:58

Categories: Blog Rady a tipy
Milan Markovič: